Koti kuosiin - testaajan kommentit / Sanna (in Finnish)

(This is a Finnish version of the Track to Tidy review by Sanna.) Ystäväni Sanna oli Koti kuosiin -pelin ensimmäinen testaaja. Tässä hänen kirjoituksensa kokemuksistaan pelin pelaamisesta ja sen tuloksista.

Ilona T

4/4/20211 min read

(This is a Finnish version of this guest post by Sanna.)

Ystäväni Sanna oli Koti kuosiin -pelin ensimmäinen testaaja. Tässä hänen näkemyksiään ja kokemuksiaan pelistä. Hän keksi säätää peliä omaan tilanteeseensa paremmin sopivaksi - myös tämä pelitapa on ohjeistettu Koti kuosiin -pelin ohjeissa!

"Minulla on pienestä asti ollut vaikeuksia ylläpitää järjestystä; voisi jopa sanoa etten edes näe aiheuttamaani sotkua ennenkuin se on jo täydellinen kaaos. Olen kokeillut tämän kesyttämiseen lukuisia erilaisia tapoja - alkuun nämä tavat ovat saattaneet toimia kun innostun ja siivoan kaiken, mutta sieltä se kaaos aina ilmestyy uudelleen vaikka kuinka hyvin olisin siivonnut ja heittänyt kaiken ylimääräisen pois.

Adhd- ja asperger-diagnoosien saaminen sai minut tajuamaan, että ehkä tarvitsen erilaisen tavan, sellaisen joka ei ole vain siivousta tai tavaroiden vähentämistä, sillä ongelman laukaisee ne päivittäiset pienet asiat, jotka alkaa kertymään. Laukaiseva tekijä kaaoksen syntymiselle saattoi olla ihan vain päivän posti, jolle ei ollut paikkaa tai etenkään sitä omaa rutiinia, jonka mukaan toimia.

Minulla on kaksi neuropsykiatrista sairautta (add ja asperger), joten haasteetkin on sen mukaisia - innostun helposti kaikesta, mutta kun jään jumiin, niin sitten tosiaan olen jumissa, enkä pääse eteenpäin edes avun kanssa aloittamatta kokonaan alusta.

Kokeilin ensin ohjeiden mukaisesti ekojen peliversioiden kanssa jo ennen muita testaajia ja silloin jo sain muutamat tavaralajit haltuun - mutta ongelma oli siinä, että kaaos oli jo niin valtava ja huomasin keskittyväni lähinnä sellaisiin asioihin, jotka eivät olleet se oikea ongelma; se ongelma ei ole jatkuvasti kertyvä lika ja sotku, vaan pääasiassa yksittäiset tavarat, jotka jostain syystä kertyvät ajan kanssa kasoiksi.

Sovelsin tätä peliä sitten vähän paremmin itselleni sopivaksi toimintaterapeutin avustuksella ja nyt voin rehellisesti sanoa että minulla toimii tämä tapa ja kuitenkin mennään hyvin pitkälti pelin mukaisesti. Alkuperäisten sääntöjen mukaan keskitytään vain pieneen osaan kaaosta ja jätetään loput huomiotta, mutta minulla keskittyminen yhteen osaan vaati ensin koko huoneen raivaamisen ja puhtaalta pöydältä aloittamisen.


Toimintaterapeutin kanssa valitsimme huoneen, joka siivottiin siihen kuntoon jossa sen tulisi pysyä. Tämä huone oli ensimmäinen pelikenttäni, ja sinne tämän jälkeen kertyvät tavarat aloin kirjaamaan peliin suoraan tämän pelikentän rasteiksi. Tehtäväsivujen avulla analysoin miten saan rastit suoritettua ja sitten harjoittelin 1-2 viikkoa.


Ensimmäiseksi pelasin keittiön. Tältä se näytti juuri ennen kuin aloimme siivota sitä toimintaterapeutin kanssa: